Lunixen® lääkevalmiste unihäiriöiden hoitoon

Lunixen® lääkevalmiste unihäiriöiden hoitoon

Lunixen on itsehoitolääke, joka parantaa unenlaatua ja unen kestoa. Lunixen sisältää 500 mg Valeriana officinalis L. -kuivauutetta, jonka on kliinisesti osoitettu vaikuttavan unihäiriöihin, kuten rauhattomaan uneen ja yöaikaiseen heräämiseen. Lunixen annostellaan päivittäin 2-4 viikon ajan parhaan hoitovaikutuksen saavuttamiseksi. Aikuisille ja yli 12-vuotiaille.

  • Parantaa unenlaatua
  • Vähentää yöheräämisiä
  • Ei havaittu aiheuttavan riippuvuutta

Lunixen on saatavilla kaikista apteekeista ja verkkoapteekeista.

Oheisista linkeistä voit tutustua Fimean listaukseen kaikista virallisista verkkoapteekeista. Pääset myös etsimään lähimmän apteekkisi apteekkihaku-linkistä.
FIMEAAPTEEKKIHAKU
Kuvaus

Mitä unihäiriöt ovat?

Erilaiset unihäiriöt ovat yleisiä. Oireita ovat esimerkiksi riittämätön yöuni, joka vaikuttaa hyvinvointiin ja päivittäiseen toimintakykyyn. Päiväaikaisia oireita voivat olla väsymys, energianpuute, ärtyneisyys tai keskittymisvaikeudet/muistihäiriöt. Unihäiriöt vaikuttavat unen pituuteen sekä unenlaatuun ja niitä kuvaillaan seuraavasti:

  • pidentynyt nukahtamisaika
  • keskeytynyt uni
  • liian varhainen herääminen1

Lunixen sisältää Valeriana Officinalis L. -kuivauutetta, joka vaikuttaa tutkitusti unihäiriöihin kuten rauhattomaan uneen ja yöaikaiseen heräämiseen ja voi helpottaa yllämainittuja unihäiriöitä.2

Hoida unihäiriöitä Lunixen-itsehoitolääkkeellä

Lunixen on kasvirohdosvalmiste, joka on saatavilla ilman reseptiä. Itsehoitolääkkeen vaikuttavan ainesosan on havaittu parantavan unen laatua ja unen pituutta. Näin ollen on helpompi nukkua hyvin läpi yön. Lunixen voi auttaa yöheräämisiin sekä liian varhaiseen heräämiseen. Annostellaan päivittäin 2-4 viikon ajan parhaan hoitotuloksen saavuttamiseksi. Aikuisille ja yli 12-vuotiaille.

Annostus

Suositeltu annos aikuisille, iäkkäille ja yli 12-vuotiaille nuorille on:

Unihäiriöiden helpottamiseen: 1 tabletti 30-60 minuuttia ennen nukkumaanmenoa, tarvittaessa toinen annos aiemmin illalla.

Lievän hermostuneisuuden helpottamiseen: 1 tabletti enintään 3 kertaa päivässä.

Niele tabletit kokonaisena veden kanssa. Älä pureskele tabletteja.

Parhaan hoitovaikutuksen saavuttamiseksi suositellaan jatkuvaa käyttöä 2-4 viikon ajan.

Ei havaittu aiheuttavan riippuvuutta

Erilaiset unihäiriöt ovat yleinen syy lääkärikäynteihin Suomessa ja usein potilaat saattavat saada reseptilääkkeen. Itsehoitolääke saattaisi osassa tapauksia riittää. Lunixen-valmisteella ei ole havaittu riippuvuuden kaltaisia haittavaikutuksia.2

Lääkeviranomaisen hyväksymä

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on hyväksynyt Lunixen-valmisteen ja se on luokiteltu kasvirohdosvalmisteeksi. Fimea asettaa sille samat tiukat laatuvaatimukset kuin kaikille muillekin lääkevalmisteille. Fimea arvioi lääkkeiden laatua, turvallisuutta ja tehoa ennen kuin ne rekisteröidään tai hyväksytään myyntiin Suomessa. Lunixen myydään ilman reseptiä apteekeissa ja verkkoapteekeissa.


Lunixen, rohtovirmajuuriuute 500 mg, 28 tabl. Kasvirohdosvalmiste lievän hermostuneisuuden ja unihäiriöiden helpottamiseen. Yli 12-vuotiaille. Lievän hermostuneisuuden helpottamiseen 1 tabletti enintään 3 kertaa päivässä. Unihäiriöiden helpottamiseen 1 tabletti 30–60 minuuttia ennen nukkumaanmenoa, tarvittaessa toinen annos aiemmin illalla. Enintään 4 tabl./vrk. Ei raskauden tai imetyksen aikana eikä yhdessä rauhoittavien lääkkeiden kanssa. Älä aja autoa tai käytä koneita. Ei akuuttiin hoitoon, paras hoitovaikutus 2-4 viikon käytöllä. Haittavaikutukset: ruoansulatuskanavan häiriöt. Varmista lääkkeen sopivuus itsellesi apteekista. Ilman reseptiä. Tutustu pakkausselosteeseen. Markkinoija: Sana Pharma Medical AS, www.sanapharma.fi. Perustuu valmisteyhteenvetoon 2020-09-10.

Kasvirohdosvalmiste: Lue pakkausseloste ennen käyttöä.

Sisältö

Sisältö ja annostus

Lunixen-itsehoitolääkkeen vaikuttava aine on rohtovirmajuuriuute (Valeriana officinalis L.). Yksi tabletti sisältää 500 mg rohtovirmajuuren kuivauutetta (valmistukseen käytetty 2 g – 3 g rohtovirmajuurta).

Suositeltu annos aikuisille, iäkkäille ja yli 12-vuotiaille nuorille:

Unihäiriöiden helpottamiseen: 1 tabletti 30–60 minuuttia ennen nukkumaanmenoa, tarvittaessa toinen annos aiemmin illalla.


Lievän hermostuneisuuden helpottamiseen: 1 tabletti enintään 3 kertaa päivässä.

Suurin päivittäinen annos: 4 tablettia.


Niele tabletit kokonaisena veden kanssa. Älä pureskele tabletteja.


Parhaan hoitovaikutuksen saavuttamiseksi suositellaan jatkuvaa käyttöä 2–4 viikon ajan. Jos oireet jatkuvat tai pahenevat kahden viikonjatkuvan käytön jälkeen, käänny lääkärin tai apteekkihenkilökunnan puoleen.


Apuaineet


Tabletin ydin: mikrokiteinen selluloosa, vedetön kalsiumvetyfosfaatti, esigelatinoitu tärkkelys, vedetön kolloidinen piidioksidi,magnesiumstearaatti.

Kalvopäällyste: polyvinyylialkoholi, titaanidioksidi (E171), makrogoli 4000, talkki, indigokarmiinialumiinilakka (E132), punainen rautaoksidi(E172), musta rautaoksidi (E172).

Kasvirohdosvalmiste: Lue pakkausseloste ennen käyttöä

Lähteet:

  1. https://www.kaypahoito.fi/khp00075
  2. https://spc.fimea.fi/indox/nam/html/nam/humpil/3/25092953.pdf

Published on 29 syyskuun, 2020
Last updated on 1 syyskuun, 2022

Nämä sivut ovat tarkoitettu terveydenhuoltohenkilöstölle