Usein kysytyt kysymykset Sedix

Usein kysytyt kysymykset Sedix

Yleisiä kysymyksiä ja vastauksia

Vuonna 2018 markkinoille tuli uusi perinteinen kasvirohdosvalmiste Sedix. Valmistetta käytetään lievittämään lieviä henkisen stressin oireita, kuten hermostuneisuutta, huolestuneisuutta tai ärtyneisyyttä sekä helpottamaan nukahtamista. Jos sinulla on kysymyksiä Sedix-valmisteesta, olemme keränneet tälle sivulle yleisimmät kysymykset ja vastaukset.

Mistä Sedix-valmistetta voi ostaa?

Voit hankkia Sedix-valmistetta ilman reseptiä apteekista. Jos oman apteekkisi valikoimassa tuotetta ei vielä ole, voit pyytää heitä tilaamaan sitä. Useat apteekit voivat myydä tuotetta omilla verkkosivuillaan.

Mitä Sedix-valmiste maksaa?

Sedix on reseptivapaa perinteinen kasvirohdosvalmiste ja hinta saattaa vaihdella hieman riippuen myyntipisteestä.

Mitä Sedix-valmiste sisältää?

Vaikuttava aine on kärsimyskukan (Passiflora incarnata L.) versosta valmistettu kuivauute.

Jokainen tabletti sisältää 200 mg versoista valmistettua kuivauutetta (valmistukseen käytetty 700 mg – 1000 mg kärsimyskukkaa).

Uuttoliuotin: 60 % (V/V) etanoli. Muut aineet ovat:

– Tablettiydin: mikrokiteinen selluloosa, povidoni, natriumtärkkelysglykolaatti (tyyppi A), hydrattu puuvillansiemenöljy, vedetön kolloidinen piidioksidi, trikalsiumfosfaatti

– Päällyste: polyvinyylialkoholi, titaanidioksidi (E171), makrogoli, talkki, punainen rautaoksidi (E172). –

Uutteen sisältämä apuaine: maltodekstriini.

Miltä Sedix-valmiste näyttää?

Sedix on vaaleanpunainen, pitkänomainen, kaksoiskupera kalvopäällysteinen tabletti. Pakkauksessa on 28 tablettia.

Sisältääkö Sedix gluteenia, laktoosia tai sokeria?

Sedix-valmiste ei sisällä gluteenia, laktoosia tai sokeria.

Sisältääkö Sedix etanolia?

Aktiivisen aineen uuttamiseksi kärsimyskukasta käytetään etanolia (alkoholia). Etanolin käyttö on erittäin yleistä kasviperäisten lääkkeiden tuotannon yhteydessä. Etanoli poistuu tuotannossa kuivauksen aikana. Lopputuote ei sisällä etanolia.

Väsyttääkö Sedix-valmisteen käyttö?

Sedix-valmistetta käytetään lievittämään lieviä henkisen stressin oireita, kuten hermostuneisuutta, huolestuneisuutta tai ärtyneisyyttä sekä helpottamaan nukahtamista. Sedix-valmiste ei väsytä, mutta koska Sedix-valmiste rauhoittaa, saatat nukahtaa helpommin.

Onko Sedix-valmisteella dokumentoitu vaikutus?

Sedix-valmisteen vaikuttava aine (Passiflora incarnata L) on arvioitu Euroopan lääkeviranomaisen (EMA) toimesta ja on rekisteröity perinteiseksi kasvirohdosvalmisteeksi lievittämään lieviä henkisen stressin oireita, kuten hermostuneisuutta, huolestuneisuutta tai ärtyneisyyttä sekä helpottamaan nukahtamista. Valmisteen käyttö perustuu yksinomaan sen traditionaaliseen eli pitkään jatkuneeseen käyttöön.  Edellytyksenä rekisteröinnille on, että kasviuutetta on käytetty lääkkeen tavoin vähintään 30 vuotta, josta ainakin 15 vuotta Euroopan yhteisössä, eikä vaikuttavan aineen tänä aikana ole todettu aiheuttaneen haittavaikutuksia

Aiheuttaako Sedix uneliaisuutta päivällä?

Sedix-valmiste on tarkoitettu käytettäväksi mihin tahansa vuorokauden aikaan.

Sedix-valmisteen ei ole havaittu aiheuttavan väsyttävää vaikutusta, joten voit käyttää sitä myös päivällä. Myöskään muita haittavaikutuksia ei ole raportoitu Sedix-valmisteen käytön jälkeen.

Kuinka on mahdollista, että voin käyttää Sedix-valmistetta iltaisin unettomuuteen ja päivällä kokematta väsymystä?

Sedix-valmiste on tarkoitettu myös tilapäiseen unettomuuteen, koska sitä voidaan käyttää rauhoittumiseen. Jos stressi ja ärtyneisyys helpottaa illalla, voi olla helpompi nukahtaa. Et kuitenkaan koe väsymystä päivällä.

Miten Sedix-valmiste vaikuttaa?

Sedix-valmistetta käytetään lievittämään lieviä henkisen stressin oireita, kuten hermostuneisuutta, huolestuneisuutta tai ärtyneisyyttä sekä helpottamaan nukahtamista. Valmiste mahdollistaa helpomman nukahtamisen. Vaikutusmekanismi ei ole tunnettu.

Vaikuttaako Sedix paremmin, jos käytän sitä pitempään?

Sedix-valmistetta käytetään tilapäisten unihäiriöiden hoitoon ottamalla valmiste ohjeen mukaan puoli tuntia ennen nukkumaan menoa. Ei ole todettua, että pitkäaikainen käyttö antaisi paremman vaikutuksen. Suositeltu annos lieviin henkisen stressin oireisiin on  1-2 tablettia aamulla ja illalla.

Kuinka kauan vaikutuksen alkamiseen kuluu aikaa?

Vaikutus alkaa noin puoli tuntia annoksen ottamisen jälkeen. Annos vaihtelee yksilöllisesti. 1-2 tablettia aamulla ja illalla on suositusannos, mutta lääkäri voi määrätä enimmillään kahdeksan tablettia vuorokaudessa.

Onko Sedix-valmisteella havaittu haittavaikutuksia?

Kaikilla lääkkeillä on haittavaikutuksia, mutta reaktioiden vakavuus ja esiintyminen vaihtelee. Sedix-valmisteella ei ole havaittuja haittavaikutuksia. Sedix-valmisteen käytöstä ei ole tehty kliinisiä tutkimuksia, haittavaikutusraportti perustuu terveyden- ja sairaanhoidonammattilaisten ja käyttäjien raportteihin. Kuten kaikki lääkkeet, tämäkin lääke voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Kaikki eivät kuitenkaan niitä saa. Haittavaikutuksia ei ole havaittu. Ota yhteyttä hoitavaan lääkäriisi tai apteekkiin, jos havaitset haittavaikutuksia.

Olen saanut epämiellyttäviä kokemuksia käyttäessäni Sedix-valmistetta. Mitä teen?

Suosittelemme ottamaan yhteyttä hoitavaan lääkäriisi, jotta mahdollinen syy selviää.

Olen kuullut, että unilääkkeet aiheuttavat riippuvuutta. Voinko olla riippuvainen Sedix-valmisteesta?

Lääkeriippuvuus voi aiheuttaa haittavaikutuksia lopetettaessa lääkkeen käyttöä. On siis mahdollista, että koet haittavaikutuksia, kun lopetat käytön. Sedix ei ole unilääke. Sedix-valmistetta käytetään lievittämään lieviä henkisen stressin oireita, kuten hermostuneisuutta, huolestuneisuutta tai ärtyneisyyttä sekä helpottamaan nukahtamista. Hoidon lopettamisessa ei ole odotettavissa haittavaikutuksia eikä valmisteen ole havaittu aiheuttavan haittavaikutuksia.

Mihin aikaan vuorokaudesta otan Sedix-valmistetta? Ja pitääkö se ottaa ruokailun yhteydessä?

Voit ottaa Sedix-valmisteen mihin tahansa vuorokaudenaikaan. Suosittelemme ottamaan 1-2 tablettia aamulla ja illalla lievittämään henkisen stressin oireita. Nukahtamisvaikeuksiin voit ottaa 1-2 tablettia puoli tuntia ennen nukkumaan menoa. Tabletti niellään kokonaisena ison vesilasin kera.

Kuinka monta Sedix-tablettia voin ottaa vuorokaudessa?

Suositeltu annos on 1-2 tablettia aamulla ja illalla lievittämään henkisen stressin oireita. Nukahtamisvaikeuksiin voit annostella 1-2 tablettia puoli tuntia ennen nukkumaan menoa. Lääkärin määräyksestä vuorokausiannosta voi nostaa kahdeksaan tablettiin. Tabletti niellään kokonaisena ison vesilasin kera.

Voinko ajaa autolla otettuani Sedix-valmistetta?

Voit ajaa autolla käytettyäsi Sedix-valmistetta. Jos tunnet itsesi väsyneeksi, autoilu voi olla vaarallista. Jos tunnet itsesi väsyneeksi, älä aja. Pakkausselosteessa todetaan, että Sedix saattaa vaikuttaa kykyyn ajaa autolla. Jos näin käy, älä aja tai käytä koneita, joiden käyttö vaatii tarkkuutta. Lue pakkausseloste ennen käyttöä.

Voinko antaa Sedix-valmistetta lapselle?

Sedix-valmistetta voi käyttää yli 12-vuotiaille lapsille. Alle 12-vuotiaille ei ole tutkimustietoa valmisteen käytöstä. Ota yhteyttä lääkäriin, jos sinulla on alle 12-vuotias lapsi, joka kärsii lievästä henkisestä stressistä tai unettomuudesta.

Voinko ottaa Sedix-valmistetta muiden lääkkeiden kanssa?

Keskustele lääkärisi tai apteekkihenkilökunnan kanssa,jos käytät muita lääkevalmisteita yhdessä Sedix-valmisteen kanssa. Muiden rauhoittavien lääkkeiden (esim. bentsodiatsepiinit) käyttö samanaikaisesti ei ole suositeltavaa ilman lääkärin määräystä. Keskustele hoitavan lääkärisi kanssa.

Voinko käyttää Sedix-valmistetta raskauden aikana?

Keskustele lääkärisi kanssa, jos olet raskaana taiimetät tai suunnittelet raskautta. Raskauden ja imetyksen aikaisesta käytöstä ei ole tutkimustietoa, joten käyttöä ei suositella

Unohdin ottaa tabletin aamulla. Voinko kaksinkertaistaa annoksen seuraavalla annostelukerralla?

Annosta ei tarvitse kaksinkertaistaa. Ota annos normaalisti seuraavalla kerralla.

Voinko ottaa Sedix-valmisteen ruokailun yhteydessä?

Sedix-valmiste voidaan ottaa koska tahansa,esimerkiksi ruokailun yhteydessä tai ruokailujen välillä. Nauti tabletti ison vesilasillisen kera.    

Olen käyttänyt Sedix-valmistetta jonkin aikaa enkä huomaa vaikutusta. Voinko lisätä annosta?

Jos et huomaa muutosta tilassasi, voit lisätä annosta lääkärin suosituksella kahdeksaan tablettiin vuorokaudessa. Pitkäaikaisen käytön ei ole dokumentoitu parantavan tai lisäävän vaikutusta. Jos oireet jatkuvat tai muutosta ei tapahdu kahden viikon aikana annostelun aloittamisesta, ota yhteyttä lääkärisi tai hoitohenkilökuntaan.

Olen pienikokoinen ja kevyt (48kg), onko suositeltavaa muuttaa annosta kehon painon mukaan?

Sedix-valmisteen annostelu ei ole riippuvainen kehonpainosta. Suositeltu annos on 1-2 tablettia lieviin henkisen stressin oireisiin tai helpottamaan nukahtamista 1-2 tablettia ennen nukkumaanmenoa. Lääkärin määräyksellä voit nostaa vuorokausiannosta kahdeksaan tablettiin.

Nukahdan nopeasti, mutta herään muutaman tunnin jälkeen. Auttaako Sedix nukkumaan pitempään?

Sedix-valmistetta käytetään lievittämään lieviä henkisen stressin oireita, kuten hermostuneisuutta, huolestuneisuutta tai ärtyneisyyttä sekä helpottamaan nukahtamista. Jos unihäiriö johtuu näistä syistä, voit kokeilla Sedix-valmistetta. Sedix-valmistetta käytetään tilapäisiin nukahtamisvaikeuksiin.

Käytän muita unilääkkeitä. Voinko käyttää myös Sedix-valmistetta?

Keskustele lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa,jos käytät tai aiot käyttää muita rauhoittavia tai unilääkkeitä. Muiden rauhoittavien lääkkeiden (esim. bentsodiatsepiinien) samanaikainen käyttö ei ole suositeltavaa, ellei lääkärin toisin määrää. Ota siis yhteys lääkäriisi tai apteekkiin ennen kuin otat muita lääkkeitä yhdessä Sedix-valmisteen kanssa.

Onko Sedix viranomaisen hyväksymä tuote?

Sedix on lääkeviranomaisen hyväksymä (FIMEA) perinteinen kasvirohdosvalmiste. Valmisteita koskevat samat viranomaisvaatimukset kuin muitakin vastaavia valmisteita. Lääkeviranomainen valvoo ja vaatii samaa laatua, turvallisuutta ja vaikutusprofiilia kuin muiltakin vastaavilta valmisteilta ennen kuin valmiste voidaan hyväksyä tai rekisteröidä sekä tuoda markkinoille Suomessa.

Voinko olla varma, että Sedix-valmisteen käyttö on turvallista?

Sedix on rekisteröity lääkeviranomaisen (FIMEA) toimesta perinteiseksi kasvirohdosvalmisteeksi. Erilaiset tuotantotapavaatimukset ja standardit koskevat myös Sedix-valmistetta. Sedix-valmisteen vaikuttava ainesosa on ollut käytössä Euroopassa yli 15vuotta. Sedix-valmisteella ei ole havaittuja haittavaikutuksia, mutta kuten muillakin lääkkeillä, Sedix-valmisteella voi olla haittavaikutuksia. Lue pakkausseloste ennen käyttöä.

Kuinka kauan Sedix on ollut markkinoilla?

Sedix on ollut markkinoilla Ruotsissa marraskuusta 2016 ja vuotta aikaisemmin Norjassa. Suomessa aloitimme lokakuussa 2018. Muissa Euroopan maissa Sedix-valmiste on myynnissä eri tuotemerkeillä esim. Sedistress200 sekä Anxemial.  

Miten Sedix-valmistetta tulee säilyttää?

Ei lasten ulottuville eikä näkyville. Älä käytä tätä lääkettä pakkauksessa mainitun viimeisen käyttöpäivämäärän jälkeen. Viimeinen käyttöpäivämäärä tarkoittaa kuukauden viimeistä päivää. Tämä lääke ei vaadi lämpötilan suhteen erityisiä säilytysolosuhteita. Säilytä alkuperäispakkauksessa. Lääkkeitä ei tule heittää viemäriin eikä hävittää talousjätteiden mukana. Kysy käyttämättömien lääkkeiden hävittämisestä apteekista. Näin menetellen suojelet luontoa.

Referenssit:

1. https://www.fimea.fi/myyntiluvat/kasvirohdoslaakkeet_ja_homeopaattiset_valmisteet/perinteiset_kasvirohdosvalmisteet

2. Sedix pakkauseloste

Published on 4 tammikuun, 2019
Last updated on 25 tammikuun, 2021

Nämä sivut ovat tarkoitettu terveydenhuoltohenkilöstölle