Unitabletteja apteekista ilman reseptiä?

Unitabletteja apteekista ilman reseptiä?

Unihäiriöt ovat yleisiä, jopa joka kolmas suomalainen kärsii unihäiriöistä ja niitä tavataan kaikissa ikäluokissa.1 Kuten tiedetään, uni on tärkeä tekijä palautumisessa ja fyysisen ja psyykkisen perusterveyden ylläpitämisessä. Lieviin unihäiriöihin on saatavilla itsehoitovaihtoehtoja, kuten Sedix ja Lunixen, joita voi hankkia apteekeista.2,3 Olisiko aika kokeilla?

Stressi ja huolestuneisuus ovat tavallisimpia syitä univaikeuksiin. Unihäiriöiden vakavuus ja muoto vaihtelee, mutta yhteinen nimittäjä on kuitenkin huonon unen negatiivinen vaikutus päivittäisiin toimintoihin, mielialaan, suorituskykyyn ja terveyteen. 1,4

Voisiko itsehoitolääke olla vaihtoehto sinulle?

Reseptillä saatava unilääke voi olla tarpeellinen tietyissä tilanteissa. Lievempiin unihäiriöihin voi itsehoitolääke olla riittävä. Elämäntapojen ja iltarutiinien tarkastaminen on tärkeä ensimmäinen askel. Jos tämä ei ole riittävä toimenpide, voi kokeilla itsehoitolääkettä.1

Oikea tuote oikeaan oireeseen

Unihäiriöihin on saatavilla sekä resepti- että itsehoitolääkkeitä. Reseptillä saatava unilääke voi olla joskus tarpeen. Lievempiin unihäiriöihin voi riittää itsehoitolääke, kuten Sedix tai Lunixen. Sinulle sopiva valmiste riippuu uniongelman laadusta; nukahtamisvaikeuksiin ja huonoon unenlaatuun tai liian varhaiseen heräämiseen sopivat eri valmisteet.

Nukahtamisvaikeudet

Jos sinulla on vaikeuksia nukahtaa iltaisin, makaat valveilla väsymyksestä huolimatta tai sinulla on vaikeuksia rauhoittua, voi Sedix olla hyvä vaihtoehto itsehoitoon.


Sedix® lääkevalmiste henkiseen stressiin ja helpottamaan nukahtamista

Sedix® on perinteinen kasvirohdosvalmiste lievittämään lieviä henkisen stressin oireita kuten hermostuneisuutta, ärtyneisyyttä tai huolestuneisuutta ja helpottamaan nukahtamista. Valmisteen ei ole havaittu kehittävän riippuvuutta.

  • Lievittää henkistä stressiä
  • Vähentää hermostuneisuutta
  • Helpottaa nukahtamista

Lue lisää Sedix-valmisteesta

Huono uni

Nukutko rauhattomasti, heräilet usein tai liian varhain aamulla saamatta enää unta? Silloin Lunixen voi olla sopiva vaihtoehto sinulle.

Lunixen® lääkevalmiste unihäiriöiden hoitoon

Lunixen on itsehoitolääke, joka parantaa unenlaatua ja unen kestoa. Lunixen sisältää Valeriana officinalis L. -kuivauutetta, jonka on kliinisesti osoitettu parantavan unenlaatua jaunen kestoa. Lunixen voi siis auttaa rauhattomaan uneen, yöaikaisiin heräämisiin tai liian varhaiseen heräämiseen. Valmisteen ei ole havaittu aiheuttavan riippuvuutta tai päiväaikaista väsymystä.


Lunixen – hoitaa unihäiriöitä

Lunixen on kasvirohdosvalmiste, jota käytetään lievän hermostuneisuuden ja unihäiriöiden helpottamiseen.  Lunixen-valmisteen vaikuttava ainesosa rohtovirmajuuri (Valeriana officinalis L.) vaikuttaa tutkitusti unihäiriöihin kuten rauhattomaan uneen ja yöaikaiseen heräämiseen. Päivittäinen annostelu takaa parhaan hoitovaikutuksen. Aikuisille ja yli 12-vuotiaille

  • Parantaa unenlaatua
  • Vähentää yöheräämisiä
  • Ei havaittu aiheuttavan riippuvuutta

Lue lisää Lunixen-lääkevalmisteesta.

Saatavilla ilman reseptiä apteekeista

Sedix ja Lunixen ovat saatavilla Suomessa apteekeista itsehoitovalmisteina. Ne ovat kasvirohdosvalmisteita, joiden vaikuttavat aineet ovat olleet käytössä pitkään erilaisiin univaikeuksiin. Näiden valmisteiden ei ole havaittu aiheuttavan riippuvuutta.


Lähteet:

  1. Duodecim (06-06-22) https://www.kaypahoito.fi/hoi50067
  2. Fimea (06-06-22) http://spc.nam.fi/indox/nam/html/nam/humpil/9/23300909.pdf
  3. Fimea (06-06-22) http://spc.nam.fi/indox/nam/html/nam/humpil/3/25092953.pdf
  4. Duodecim (06-06-22) https://www.kaypahoito.fi/khp00075

Lunixen, rohtovirmajuuriuute 500 mg, 28 tabl. Kasvirohdosvalmiste lievän hermostuneisuuden ja unihäiriöiden helpottamiseen. Yli 12-vuotiaille. Lievän hermostuneisuuden helpottamiseen 1 tabletti enintään 3 kertaa päivässä. Unihäiriöiden helpottamiseen 1 tabletti 30–60 minuuttia ennen nukkumaanmenoa, tarvittaessa toinen annos aiemmin illalla. Enintään 4 tabl./vrk. Ei raskauden tai imetyksen aikana eikä yhdessä rauhoittavien lääkkeiden kanssa. Älä aja autoa tai käytä koneita. Ei akuuttiin hoitoon, paras hoitovaikutus 2-4 viikon käytöllä. Haittavaikutukset: ruoansulatuskanavan häiriöt. Varmista lääkkeen sopivuus itsellesi apteekista. Ilman reseptiä. Tutustu pakkausselosteeseen. Markkinoija: Sana Pharma Medical AS, www.sanapharma.fi. Perustuu valmisteyhteenvetoon 2020-09-10.

Sedix kärsimyskukkakuivauute 200 mg, 28 tabl. Lievittää lieviä henkisen stressin oireita ja helpottaa nukahtamista. Yi 12-vuotiaille. Väliaikaiseen henkiseen stressiin 1-2 tabl. aamulla ja illalla. Nukahtamista helpottamaan 1-2 tabl. illalla ½ tuntia ennen nukkumaanmenoa. Älä käytä, jos olet allerginen valmisteen sisältämälle aineelle eikä yhdessä rauhoittavien lääkkeiden kanssa. Ei suositella raskauden tai imetyksen aikana. Valmisteen vaikutuksen alaisena ei pidä ajaa autoa tai käyttää koneita. Perinteinen kasvirohdosvalmiste, jonka käyttöaiheet perustuvat yksinomaan pitkään käyttökokemukseen. Ilman reseptiä. Varmista valmisteen sopivuus itsellesi apteekista. Markkinoija: Sana Pharma Medical AS, www.sanapharma.fi. Tutustu pakkausselosteeseen. Perustuu valmisteyhteenvetoon 2021-11-19.

Published on 15 kesäkuun, 2022
Last updated on 17 kesäkuun, 2022

Nämä sivut ovat tarkoitettu terveydenhuoltohenkilöstölle