
Unihäiriöt syitä ja hoitovaihtoehtoja
Joka seitsemäs kärsii nukahtamisvaikeuksista. Tämä voi olla turhauttavaa ja aiheuttaa ahdistusta. Tästä syntyy helposti noidankehä. Ohessa on muutamia neuvoja, joita noudattamalla voit saada ongelmaan helpotusta.
Nukutko huonosti voitko huonosti?
Kuten ravinto ja liikunta, on uni tärkeä asia, jotta keho ja aivot toimivat hyvin. Unihäiriöt ovat yleisiä ja monella on erityisiä vaikeuksia nukahtaa iltaisin. Unihäiriöt ovat esimerkiksi vaikeus nukahtaa, öinen heräily tai liian varhainen herääminen. Nämä saattavat johtaa jopa päivittäisen toimintakyvyn heikkenemiseen.
Unettomuus voi vaikuttaa immuunijärjestelmään ja heikentää kognitiivista toimintaa. Unihäiriöistä kärsivät kertovat usein heikentyneestä työkyvystä ja elämänlaadusta.
Joka seitsemäs kärsii unihäiriöistä
Unihäiriöt ovat tavallisia jokaisessa ikäryhmässä. Noin 20% kertoo kärsivänsä unihäiriöiden seurauksista. Unettomuus on kasvavin unihäiriö, jopa n. 13% suomalaisista kärsii jonkinasteisista unihäiriöistä
Ajatukset pitävät hereillä
Usein olosuhteet vaikuttavat unen laatuun. Esimerkiksi kielteinen elämäntapahtuma voi laukaista akuutin unihäiriön. Nämä ovat usein nopeasti ohimeneviä. Kuitenkin joillakin ihmisillä unihäiriöt jatkuvat pitkään, usein monta vuotta. Tällaisissa tapauksissa ajatukset ja käyttäytyminen ovat usein vaikuttava tekijä. Henkinen stressi, ahdistuneisuus ja huolestuneisuus – tai huoli nukahtamisen vaikeudesta ovat esimerkkejä siitä, miten unihäiriöt saattavat pitkittyä.
Mistä apua univaikeuksiin?
Reseptilääkkeet ovat yleisesti käytettyjä erilaisten unihäiriöiden hoitoon, mutta monet eivät halua käyttää tällaistalääkitystä. Sedix on valmiste, joka lievittää lievää henkistä stressiä jahelpottaa nukahtamista. Haittavaikutuksia ei ole havaittu. Yli 12-vuotiaatvoivat käyttää Sedix-valmistetta. Sedix on saatavana mistä tahansa apteekista.
10 vinkkiä parempaan uneen
- Arvosta unta. Muista, että uni on todellista laatuaikaa ja luo rutiinit. On hyvä nousta aamuisin suunnilleen samaan aikaan.
- Varaa yöunelle tarpeeksi aikaa. 24 tunnista varaa joka yö unelle tarvitsemasi tunnit.
- Vältä päiväunia (lyhyet tehonokoset ovat ok).
- Huomaa, että kiire on unelle haitaksi. Vältä minuuttiaikataulun tekoa.
- Raivaa iltapainotteisuus pois sosiaalisesta lukujärjestyksestäsi. Tee mieleisesi asiat iltapäivästä tai alkuillan aikana.
- Muista, että valo ja rasittava liikunta illalla estävät nukahtamasta. Rentoudu luomalla unta houkutteleva ilmapiiri.
- Vältä alkoholia ennen nukkumaanmenoa, koska alkoholi heikentää unenlaatua.
- Älä syö enää kello 20 jälkeen. Vältä runsasrasvaisia ruokia.
- Harrasta kuntoliikuntaa. Ajoita liikunta kello 16 ja 19 välille.
- Talviaamuina oleskele kirkasvalossa tai sarastusvalossa. Ajoita valo kello 6 ja 9 välille. 6