Unihäiriöt syitä ja hoitovaihtoehtoja

Unihäiriöt syitä ja hoitovaihtoehtoja

Joka seitsemäs kärsii nukahtamisvaikeuksista. Tämä voi olla turhauttavaa ja aiheuttaa ahdistusta. Tästä syntyy helposti noidankehä. Ohessa on muutamia neuvoja, joita noudattamalla voit saada ongelmaan helpotusta.

Nukutko huonosti voitko huonosti?

Kuten ravinto ja liikunta, on uni tärkeä asia, jotta keho ja aivot toimivat hyvin. Unihäiriöt ovat yleisiä ja monella on erityisiä vaikeuksia nukahtaa iltaisin. Unihäiriöt ovat esimerkiksi vaikeus nukahtaa, öinen heräily tai liian varhainen herääminen. Nämä saattavat johtaa jopa päivittäisen toimintakyvyn heikkenemiseen.

Unettomuus voi vaikuttaa immuunijärjestelmään ja heikentää kognitiivista toimintaa. Unihäiriöistä kärsivät kertovat usein heikentyneestä työkyvystä ja elämänlaadusta.

Sedix®-perinteinen kasvirohdosvalmiste

Sedix on perinteinen kasvirohdosvalmiste, jota käytetään lievittämään lieviä henkisen stressin oireita, kuten hermostuneisuutta, huolestuneisuutta tai ärtyneisyyttä sekä helpottamaan nukahtamista. Sedix-valmisteen ei ole raportoitu aiheuttavan haittavaikutuksia kuten riippuvuutta tai sekavaa oloa käytön jälkeen.


Sedix® lääkevalmiste henkiseen stressiin ja helpottamaan nukahtamista

Sedix® on perinteinen kasvirohdosvalmiste lievittämään lieviä henkisen stressin oireita kuten hermostuneisuutta, ärtyneisyyttä tai huolestuneisuutta ja helpottamaan nukahtamista. Valmisteen ei ole havaittu kehittävän riippuvuutta.

 • Lievittää henkistä stressiä
 • Vähentää hermostuneisuutta
 • Helpottaa nukahtamista

Joka seitsemäs kärsii unihäiriöistä

Unihäiriöt ovat tavallisia jokaisessa ikäryhmässä. Noin 20% kertoo kärsivänsä unihäiriöiden seurauksista. Unettomuus on kasvavin unihäiriö, jopa n. 13% suomalaisista kärsii jonkinasteisista unihäiriöistä

Ajatukset pitävät hereillä

Usein olosuhteet vaikuttavat unen laatuun. Esimerkiksi kielteinen elämäntapahtuma voi laukaista akuutin unihäiriön. Nämä ovat usein nopeasti ohimeneviä. Kuitenkin joillakin ihmisillä unihäiriöt jatkuvat pitkään, usein monta vuotta. Tällaisissa tapauksissa ajatukset ja käyttäytyminen ovat usein vaikuttava tekijä. Henkinen stressi, ahdistuneisuus ja huolestuneisuus – tai huoli nukahtamisen vaikeudesta ovat esimerkkejä siitä, miten unihäiriöt saattavat pitkittyä.

Mistä apua univaikeuksiin?

Reseptilääkkeet ovat yleisesti käytettyjä erilaisten unihäiriöiden hoitoon, mutta monet eivät halua käyttää tällaistalääkitystä. Sedix on valmiste, joka lievittää lievää henkistä stressiä jahelpottaa nukahtamista. Haittavaikutuksia ei ole havaittu. Yli 12-vuotiaatvoivat käyttää Sedix-valmistetta. Sedix on saatavana mistä tahansa apteekista.

Yhdeksän vinkkiä parempaan uneen

 1. Arvosta unta. Muista, että uni on todellista laatuaikaa
 2. Varaa yöunelle tarpeeksi aikaa. 24 tunnista varaa joka yö unelle tarvitsemasi tunnit
 3. Huomaa, että kiire on unelle haitaksi. Vältä minuuttiaikataulun tekoa
 4. Raivaa iltapainotteisuus pois sosiaalisesta lukujärjestyksestäsi. Tee mieleisesi asiat iltapäivästä tai alkuillan aikana.
 5. Muista, että valo ja rasittava liikunta illalla estävät nukahtamasta. Rentoudu luomalla unta houkutteleva ilmapiiri
 6. Nuku riittävän pitkä yöuni. Jos kärsit herkästi unettomuudesta, käytä ärsykehallintaa.
 7. Älä syö enää kello 20 jälkeen. Vältä runsasrasvaisia ruokia.
 8. Harrasta kuntoliikuntaa. Ajoita liikunta kello 16 ja 19 välille.
 9. Talviaamuina oleskele kirkasvalossa tai sarastusvalossa. Ajoita valo kello 6 ja 9 välille.

https://thl.fi/fi/web/elintavat-ja-ravitsemus/uni/ohjeita-hyvaan-uneen

Sedix kärsimyskukkakuivauute 200 mg, 28 tabl. Lievittää lieviä henkisen stressin oireita ja helpottaa nukahtamista. Yi 12-vuotiaille. Väliaikaiseen henkiseen stressiin 1-2 tabl. aamulla ja illalla. Nukahtamista helpottamaan 1-2 tabl. illalla ½ tuntia ennen nukkumaanmenoa. Ei raskauden tai imetyksen aikana. Ei yhdessä rauhoittavien lääkkeiden kanssa. Älä aja autoa tai käytä koneita. Perinteinen kasvirohdosvalmiste. Ilman reseptiä. Varmista valmisteen sopivuus itsellesi apteekista. Käyttö perustuu traditionaaliseen käyttöön. Markkinoija: Sana Pharma Medical AS, www.sanapharma.fi. Tutustu pakkausselosteeseen. Perustuu valmisteyhteenvetoon 2020-03-23.

Lue pakkausseloste ennen käyttöä.

Published on 4 tammikuun, 2019
Last updated on 4 lokakuun, 2021

Nämä sivut ovat tarkoitettu terveydenhuoltohenkilöstölle