Unihäiriöt syitä ja hoitovaihtoehtoja

Unihäiriöt syitä ja hoitovaihtoehtoja

Joka seitsemäs kärsii nukahtamisvaikeuksista. Tämä voi olla turhauttavaa ja aiheuttaa ahdistusta. Tästä syntyy helposti noidankehä. Ohessa on muutamia neuvoja, joita noudattamalla voit saada ongelmaan helpotusta.

Nukutko huonosti voitko huonosti?

Kuten ravinto ja liikunta, on uni tärkeä asia, jotta keho ja aivot toimivat hyvin. Unihäiriöt ovat yleisiä ja monella on erityisiä vaikeuksia nukahtaa iltaisin. Unihäiriöt ovat esimerkiksi vaikeus nukahtaa, öinen heräily tai liian varhainen herääminen. Nämä saattavat johtaa jopa päivittäisen toimintakyvyn heikkenemiseen.

Unettomuus voi vaikuttaa immuunijärjestelmään ja heikentää kognitiivista toimintaa. Unihäiriöistä kärsivät kertovat usein heikentyneestä työkyvystä ja elämänlaadusta.

Sedix®-perinteinen kasvirohdosvalmiste

SEDIX®

Sedix on perinteinen kasvirohdosvalmiste, jota käytetään lievittämään lieviä henkisen stressin oireita, kuten hermostuneisuutta, huolestuneisuutta tai ärtyneisyyttä sekä helpottamaan nukahtamista. Sedix-valmisteen ei ole raportoitu aiheuttavan haittavaikutuksia kuten riippuvuutta tai sekavaa oloa käytön jälkeen.

 • Lieviin henkisen stressin oireisiin
 • Helpottamaan nukahtamista
 • Ei havaittuja haittavaikutuksia
 • Saatavilla apteekeista ilman reseptiä

Joka seitsemäs kärsii unihäiriöistä

Unihäiriöt ovat tavallisia jokaisessa ikäryhmässä. Noin 20% kertoo kärsivänsä unihäiriöiden seurauksista. Unettomuus on kasvavin unihäiriö, jopa n. 13% suomalaisista kärsii jonkinasteisista unihäiriöistä

Ajatukset pitävät hereillä

Usein olosuhteet vaikuttavat unen laatuun. Esimerkiksi kielteinen elämäntapahtuma voi laukaista akuutin unihäiriön. Nämä ovat usein nopeasti ohimeneviä. Kuitenkin joillakin ihmisillä unihäiriöt jatkuvat pitkään, usein monta vuotta. Tällaisissa tapauksissa ajatukset ja käyttäytyminen ovat usein vaikuttava tekijä. Henkinen stressi, ahdistuneisuus ja huolestuneisuus – tai huoli nukahtamisen vaikeudesta ovat esimerkkejä siitä, miten unihäiriöt saattavat pitkittyä.

Mistä apua univaikeuksiin?

Reseptilääkkeet ovat yleisesti käytettyjä erilaisten unihäiriöiden hoitoon, mutta monet eivät halua käyttää tällaistalääkitystä. Sedix on valmiste, joka lievittää lievää henkistä stressiä jahelpottaa nukahtamista. Haittavaikutuksia ei ole havaittu. Yli 12-vuotiaatvoivat käyttää Sedix-valmistetta. Sedix on saatavana mistä tahansa apteekista.

Yhdeksän vinkkiä parempaan uneen

 1. Arvosta unta. Muista, että uni on todellista laatuaikaa
 2. Varaa yöunelle tarpeeksi aikaa. 24 tunnista varaa joka yö unelle tarvitsemasi tunnit
 3. Huomaa, että kiire on unelle haitaksi. Vältä minuuttiaikataulun tekoa
 4. Raivaa iltapainotteisuus pois sosiaalisesta lukujärjestyksestäsi. Tee mieleisesi asiat iltapäivästä tai alkuillan aikana.
 5. Muista, että valo ja rasittava liikunta illalla estävät nukahtamasta. Rentoudu luomalla unta houkutteleva ilmapiiri
 6. Nuku riittävän pitkä yöuni. Jos kärsit herkästi unettomuudesta, käytä ärsykehallintaa.
 7. Älä syö enää kello 20 jälkeen. Vältä runsasrasvaisia ruokia.
 8. Harrasta kuntoliikuntaa. Ajoita liikunta kello 16 ja 19 välille.
 9. Talviaamuina oleskele kirkasvalossa tai sarastusvalossa. Ajoita valo kello 6 ja 9 välille.

https://thl.fi/fi/web/elintavat-ja-ravitsemus/uni/ohjeita-hyvaan-uneen

Sedix® (Passiflora incarnata) on perinteinen kasvirohdosvalmiste. Reseptivapaa. Suositeltu annos aikuisille ja yli 12-vuotiaille lapsille on: – Lievittämään väliaikaista henkistä stressiä: 1-2 tablettia aamulla ja illalla. Annosta voidaan lisätä oman lääkärin tai apteekkihenkilökunnan ohjeiden mukaan. Nukahtamista helpottamaan: 1-2 tablettia illalla, ½ tuntia ennen nukkumaanmenoa.  Jos olet raskaana tai imetät, epäilet olevasi raskaana tai jos suunnittelet lapsen hankkimista, kysy lääkäriltä tai apteekista neuvoa ennen tämän lääkkeen käyttöä. Jos oireesi pahenevat tai ne eivät lievene 2 viikon jälkeen, ota yhteyttä lääkäriin tai apteekkiin. Hoidon kesto ei saa ylittää 6 kuukautta. Indikaatiot perinteisten kasvirohdosvalmisteiden käyttöön perustuvat kokemukseen ja pitkäaikaiseen käyttöön.

Lue pakkausseloste ennen käyttöä.

Published on 4 tammikuun, 2019
Last updated on 13 toukokuun, 2020

Nämä sivut ovat tarkoitettu terveydenhuoltohenkilöstölle