Unettomuus faktat ja hoito

Unettomuus faktat ja hoito

Unettomuus voi tuntua raskaalta ja turhauttavalta sekä aiheuttaa ahdistusta ja stressiä, joka taas voi aiheuttaalisää uniongelmia. Uniongelmiin on saatavilla neuvontaa sekä lääkehoitoa.

Uni on meille kuin ruokaa tai liikuntaa. Tarvitsemme sitä aivojen normaalin toiminnan vuoksi. Unettomuus on osa monimuotoista unihäiriötä: heräät usein yönaikana tai aikaisin aamulla. Tämän vuoksi päivällä voi olla vaikea toimia optimaalisesti.

Unettomuuden seuraukset ovat hyvin dokumentoitu

Unettomuus on liitetty esimerkiksi heikentyneeseen immuunijärjestelmäntoimintaan sekä alentuneeseen ajatustoimintaan. Henkilöt, joilla on unettomuutta, kertovat usein heikentyneestä työkyvystä sekä madaltuneesta elämänlaadusta.

Ilman reseptiä saatava perinteinen kasvirohdosvalmiste lievittää lieviä henkisen stressinoireita sekä helpottaa nukahtamista

Jopa joka kolmas kärsii nukahtamisvaikeuksista viikoittain

Unihäiriöt ovat yleisiä kaikenikäisillä. Kolmasosalla aikuisväestöstä on unihäiriötä vähintään kerran viikossa ja näiden häiriöiden esiintyvyys onkasvussa. Päivittäinen toimintakyky voi alentua huonon unen vuoksi. Unettomuus on yksi yleisimpiä unihäiriöitä.

Huolet vaikuttavat uneen

Useat asiat vaikuttavat unen laatuun. (Muun muassa unta käynnistävät jaylläpitävät tekijät vaikuttavat uneen.) Esimerkiksi invasiiviset tapahtumat voivat aiheuttaa akuutteja unihäiriötä. Ne ovat usein lyhytaikaisia. Monet kärsivät unihäiriöistä pitkään, jopa useiden vuosien ajan. Stressaavat ajatukset, ahdistus tai huolet ovat tyypillisiä esimerkkejä unihäiriöisen kehittymisen syille.

Yhdeksän vinkkiä parempaan uneen

10 vinkkiä parempaan uneen

  • Arvosta unta. Muista, että uni on todellista laatuaikaa ja luo rutiinit. On hyvä nousta aamuisin suunnilleen samaan aikaan.
  • Varaa yöunelle tarpeeksi aikaa. 24 tunnista varaa joka yö unelle tarvitsemasi tunnit.
  • Vältä päiväunia (lyhyet tehonokoset ovat ok).
  • Huomaa, että kiire on unelle haitaksi. Vältä minuuttiaikataulun tekoa.
  • Raivaa iltapainotteisuus pois sosiaalisesta lukujärjestyksestäsi. Tee mieleisesi asiat iltapäivästä tai alkuillan aikana.
  • Muista, että valo ja rasittava liikunta illalla estävät nukahtamasta. Rentoudu luomalla unta houkutteleva ilmapiiri.
  • Vältä alkoholia ennen nukkumaanmenoa, koska alkoholi heikentää unenlaatua.
  • Älä syö enää kello 20 jälkeen. Vältä runsasrasvaisia ruokia.
  • Harrasta kuntoliikuntaa. Ajoita liikunta kello 16 ja 19 välille.
  • Talviaamuina oleskele kirkasvalossa tai sarastusvalossa. Ajoita valo kello 6 ja 9 välille. 6

https://thl.fi/fi/web/elintavat-ja-ravitsemus/uni/ohjeita-hyvaan-uneen

Published on 4 tammikuun, 2019
Last updated on 11 maaliskuun, 2022

Nämä sivut ovat tarkoitettu terveydenhuoltohenkilöstölle