Unettomuus faktat ja hoito

Unettomuus faktat ja hoito

Unettomuus voi tuntua raskaalta ja turhauttavalta sekä aiheuttaa ahdistusta ja stressiä, joka taas voi aiheuttaalisää uniongelmia. Uniongelmiin on saatavilla neuvontaa sekä lääkehoitoa.

Uni on meille kuin ruokaa tai liikuntaa. Tarvitsemme sitä aivojen normaalin toiminnan vuoksi. Unettomuus on osa monimuotoista unihäiriötä: heräät usein yönaikana tai aikaisin aamulla. Tämän vuoksi päivällä voi olla vaikea toimia optimaalisesti.

Unettomuuden seuraukset ovat hyvin dokumentoitu

Unettomuus on liitetty esimerkiksi heikentyneeseen immuunijärjestelmäntoimintaan sekä alentuneeseen ajatustoimintaan. Henkilöt, joilla on unettomuutta, kertovat usein heikentyneestä työkyvystä sekä madaltuneesta elämänlaadusta.

Ilman reseptiä saatava perinteinen kasvirohdosvalmiste lievittää lieviä henkisen stressinoireita sekä helpottaa nukahtamista

Sedix®-perinteinen kasvirohdosvalmiste

Sedix on perinteinen kasvirohdosvalmiste, jota käytetään lievittämään lieviä henkisen stressin oireita, kuten hermostuneisuutta, huolestuneisuutta tai ärtyneisyyttä sekä helpottamaan nukahtamista. Sedix-valmisteen ei ole raportoitu aiheuttavan haittavaikutuksia kuten riippuvuutta tai sekavaa oloa käytön jälkeen.


Sedix® lääkevalmiste henkiseen stressiin ja helpottamaan nukahtamista

Sedix® on perinteinen kasvirohdosvalmiste lievittämään lieviä henkisen stressin oireita kuten hermostuneisuutta, ärtyneisyyttä tai huolestuneisuutta ja helpottamaan nukahtamista. Valmisteen ei ole havaittu kehittävän riippuvuutta.

 • Lievittää henkistä stressiä
 • Vähentää hermostuneisuutta
 • Helpottaa nukahtamista

Lue lisää Sedix-valmisteesta

Jopa joka kolmas kärsii nukahtamisvaikeuksista viikoittain

Unihäiriöt ovat yleisiä kaikenikäisillä. Kolmasosalla aikuisväestöstä on unihäiriötä vähintään kerran viikossa ja näiden häiriöiden esiintyvyys onkasvussa. Päivittäinen toimintakyky voi alentua huonon unen vuoksi. Unettomuus on yksi yleisimpiä unihäiriöitä.

Huolet vaikuttavat uneen

Useat asiat vaikuttavat unen laatuun. (Muun muassa unta käynnistävät jaylläpitävät tekijät vaikuttavat uneen.) Esimerkiksi invasiiviset tapahtumat voivat aiheuttaa akuutteja unihäiriötä. Ne ovat usein lyhytaikaisia. Monet kärsivät unihäiriöistä pitkään, jopa useiden vuosien ajan. Stressaavat ajatukset, ahdistus tai huolet ovat tyypillisiä esimerkkejä unihäiriöisen kehittymisen syille.

Unettomuuden hoito

Reseptilääkkeet ovat yleinen tapa hoitaa unihäiriötä, monet eivät näitä halua kuitenkaan käyttää. Sedix on ilman reseptiä saatava perinteinen kasvirohdosvalmiste, jota käytetään lievittämään lieviä henkisen stressinoireita, kuten hermostuneisuutta, huolestuneisuutta tai ärtyneisyyttä sekä helpottamaan nukahtamista. Kuten kaikki lääkkeet, tämäkin valmiste voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Kaikki eivät kuitenkaan niitä saa.Haittavaikutuksia ei ole havaittu. 

Lue lisää Sedix-valmisteesta

Yhdeksän vinkkiä parempaan uneen

Yhdeksän vinkkiä parempaan uneen

 1. Arvosta unta. Muista, että uni on todellista laatuaikaa
 2. Varaa yöunelle tarpeeksi aikaa. 24 tunnista varaa joka yö unelle tarvitsemasi tunnit
 3. Huomaa, että kiire on unelle haitaksi. Vältä minuuttiaikataulun tekoa
 4. Raivaa iltapainotteisuus pois sosiaalisesta lukujärjestyksestäsi. Tee mieleisesi asiat iltapäivästä tai alkuillan aikana.
 5. Muista, että valo ja rasittava liikunta illalla estävät nukahtamasta. Rentoudu luomalla unta houkutteleva ilmapiiri
 6. Nuku riittävän pitkä yöuni. Jos kärsit herkästi unettomuudesta, käytä ärsykehallintaa.
 7. Älä syö enää kello 20 jälkeen. Vältä runsasrasvaisia ruokia.
 8. Harrasta kuntoliikuntaa. Ajoita liikunta kello 16 ja 19 välille.
 9. Talviaamuina oleskele kirkasvalossa tai sarastusvalossa. Ajoita valo kello 6 ja 9 välille.

https://thl.fi/fi/web/elintavat-ja-ravitsemus/uni/ohjeita-hyvaan-uneen

Sedix kärsimyskukkakuivauute 200 mg, 28 tabl. Lievittää lieviä henkisen stressin oireita ja helpottaa nukahtamista. Yi 12-vuotiaille. Väliaikaiseen henkiseen stressiin 1-2 tabl. aamulla ja illalla. Nukahtamista helpottamaan 1-2 tabl. illalla ½ tuntia ennen nukkumaanmenoa. Ei raskauden tai imetyksen aikana. Ei yhdessä rauhoittavien lääkkeiden kanssa. Älä aja autoa tai käytä koneita. Perinteinen kasvirohdosvalmiste. Ilman reseptiä. Varmista valmisteen sopivuus itsellesi apteekista. Käyttö perustuu traditionaaliseen käyttöön. Markkinoija: Sana Pharma Medical AS, www.sanapharma.fi. Tutustu pakkausselosteeseen. Perustuu valmisteyhteenvetoon 2020-03-23.

Lue pakkausseloste ennen käyttöä.

Published on 4 tammikuun, 2019
Last updated on 4 lokakuun, 2021

Nämä sivut ovat tarkoitettu terveydenhuoltohenkilöstölle