Usein kysyttyjä kysymyksiä Lunixen-valmisteesta

Usein kysyttyjä kysymyksiä Lunixen-valmisteesta

Lunixen (Valeriana Officinalis L.) lanseerattiin Suomen apteekeissa lokakuussa 2019. Lunixen on kasvirohdosvalmiste, jota käytetään lievän hermostuneisuuden ja unihäiriöiden helpottamiseen. Onko sinulla kysymyksiä Lunixen-valmisteesta? Olemme keränneet tälle sivulle tavallisimmat kysymykset ja vastaukset.

Kuinka Lunixen vaikuttaa?

Rohtovirmajuuriuutetta (Valeriana Officinalis L.) sisältävien valmisteiden rauhoittava vaikutus on kauan jo tunnettu kokemusperäisesti ja se on myös osoitettu kontrolloiduissa kliinisissä tutkimuksissa. Lunixen-valmisteen vaikuttava aine parantaa unen laatua ja estää yöheräämisiä.

Onko Lunixen-valmisteella tutkittuja vaikutuksia?

Rohtovirmajuuren rauhoittava vaikutus, joka on tunnettu kokemusperäisesti jo pitkään, on myös vahvistettu kliinisillä tutkimuksilla. Rohtovirmajuuriuutteen on osoitettu parantavan unenlaatua ja helpottavan unihäiriöitä. Näitä vaikutuksia ei voida varmuudella liittää mihinkään tiettyyn ainesosaan.

Miten annostelen Lunixen-valmisteen?

Lievän hermostuneisuuden helpottamiseen 1 tabletti enintään 3 kertaa päivässä. Unihäiriöiden helpottamiseen 1 tabletti 30–60 minuuttia ennen nukkumaanmenoa, tarvittaessa toinen annos aiemmin illalla. Enintään 4 tablettia vuorokaudessa.

Kuinka kauan kestää, ennen kuin koen vaikutuksen Lunixen-valmisteen annostelun jälkeen?

Lunixen otetaan ½ – 1 tunti ennen nukkumaanmenoa helpottamaan unihäiriöitä. Ota tarvittaessa toinen tabletti aikaisemmin illalla. Lievän hermostuneisuuden helpottamiseen otetaan yksi tabletti korkeintaan 3 kertaa päivässä. Enimmäisannos vuorokaudessa: 4 tablettia. Optimaalinen vaikutus saavutetaan 2 – 4 viikon hoidon jälkeen.

Mistä voin ostaa Lunixen-valmistetta?

Voit ostaa Lunixen-valmistetta kaikista apteekeista ja verkkoapteekeista. Valmiste on samanhintainen kaikissa apteekeissa.

Kuinka paljon lunixen maksaa?

Koska Lunixen on lääke, sen hinta määräytyy asetuksen (Valtioneuvoston asetus läkketaksasta) mukaisesti ja Lunixen on kaikissa apteekeissa samanhintainen. 

Mitä Lunixen sisältää?

Lunixen-valmisteen vaikuttava aine on rohtovirmajuurikuivauute. Yksi tabletti sisältää 500 mg rohtovirmajuuren (Valeriana officinalis L.) kuivauutetta. Muut ainesosat ovat:

  • Tabletin ydin: mikrokiteinen selluloosa, vedetön kalsiumvetyfosfaatti, esigelatinoitu tärkkelys, vedetön kolloidinen piidioksidi, magnesiumstearaatti.
  • Kalvopäällyste: polyvinyylialkoholi, titaanidioksidi (E171), makrogoli 4000, talkki, indigokarmiinialumiinilakka (E132), punainen rautaoksidi (E172), musta rautaoksidi (E172).

Aiheuttaako Lunixen mitään haittavaikutuksia käytettäessä?

Ruoansulatuskanavan oireita (esim. pahoinvointia, vatsan kouristuksia) voi esiintyä rohtovirmajuuriuutevalmisteiden ottamisen jälkeen. Esiintyvyyttä ei tunneta.

Mitä eroja on Lunixen ja Sedix -valmisteilla?

Vaikuttavat aineet eroavat toisistaan (Sedix sisältää kärsimyskukkauutetta ja Lunixen rohtovirmajuuriuutetta) ja niitä käytetään erityyppisiin uniongelmiin. Sedix-valmistetta suositellaan helpottamaan nukahtamista ja lievittämään lievää henkistä stressiä, kun Lunixen on tarkoitettu unenaikaisten häiriöiden, kuten yöheräämisten, liian aikaisen heräämisen ja huonon unenlaadun hoitoon.

Kuinka on mahdollista annostella Lunixen-valmistetta illalla, jos ilmenee unihäiriöitä, kun taas Lunixen voidaan ottaa päivällä lievään hermostuneisuuteen ilman väsymystä?

Lunix ei ole väsyttävä, mutta sen on näytetty rauhoittavan ja parantavan unen laatua lyhentämällä nukahtamisaikaa, estämällä unihäiriöitä ja ennenaikaista heräämistä aamulla.

Miltä Lunixen näyttää ja kuinka monta tablettia on pakkauksessa?

Lunixen on vaaleansininen, pitkänomainen tabletti. Pakkauksessa on 28 tablettia läpipainopakkauksessa.

Sisältääkö Lunixen gluteenia, laktoosia, gelatiinia tai sokeria?

Ei, Lunixen ei sisällä gluteenia, laktoosia, gelatiinia eikä sokeria.

Sisältääkö Lunixen etanolia?

Vaikuttavan aineen valmistuksessa käytetään uuttoliuottimena etanolia (alkoholi). Tämä on tavallista kasvirohdosvalmisteiden valmistuksessa. Alkoholi häviää rohtovirmajuuren kuivausprosessin aikana ja lopputuote Lunixen ei sisällä etanolia.

Väsyttääkö Lunixen?

Lunixen-valmistetta käytetään lievän hermostuneisuuden ja unihäiriöiden helpottamiseen. Lunixen ei väsytä, mutta koska valmiste rauhoittaa, saatat tuntea itsesi rauhalliseksi. Lunixen parantaa unenlaatua ja estää yöheräämisiä sekä ennenaikaista heräämistä.

Tunnenko väsymystä, jos käytän Lunixen-valmistetta päivällä?

Lunixen on tarkoitettu käytettäväksi mihin vuorokauden aikaan tahansa, eikä sen ole havaittu turruttavan tai aiheuttavan väsymystä. Näin ollen Lunixen-valmistetta voidaan käyttää myös päivällä.

Miten on mahdollista, että Lunixen-valmistetta voi käyttää unihäiriöihin illalla, ja samalla sitä voi käyttää päivällä lievään hermostuneisuuteen ilman, että se aiheuttaa väsymystä?

Lunixen ei väsytä, vaan vaikuttaa rauhoittavasti ja parantaa unenlaatua lyhentämällä nukahtamisaikaa ja estämällä yöheräämisiä sekä ennenaikaista heräämistä aamulla.

Saanko paremman vaikutuksen, jos käytän Lunixen-valmistetta pidemmän aikaa?

Kyllä, Lunixen-valmisteen hoitovaikutus kasvaa ajan myötä. Koska vaikutus lisääntyy vähitellen, Lunixen ei sovellu hermostuneisuuden tai unihäiriöiden akuuttiin hoitoon. Silloin suositellaan sen sijaan Sedix-valmistetta. Lunixen-hoidon parhaan hoitovaikutuksen saavuttamiseksi suositellaan jatkuvaa käyttöä 2 – 4 viikkoa.

Minulla on ollut epämiellyttävä kokemus (haittavaikutus), joka mielestäni johtui Lunixen-valmisteesta. Mitä teen?

Suosittelemme, että otat yhteyttä lääkäriisi tai apteekkihenkilökuntaan tapauksen selvittämiseksi.

Olen kuullut, että voin tulla riippuvaiseksi unilääkkeistä. Voinko tulla riippuvaiseksi Lunixen-valmisteesta?

Riippuvuudelle on luonteenomaista muun muassa haittavaikutukset hoidon lopettamisen yhteydessä ja / tai se, että ajan kuluessa tarvitaan suurempi annos vaikutuksen aikaansaamiseksi. Riippuvuustapauksia ei kuitenkaan ole havaittu rohtovirmajuuriuutevalmisteiden käytön jälkeen.

Pitäisikö minun ottaa Lunixen ruoan kanssa?

Lunixen voidaan ottaa milloin tahansa päivällä, eikä sitä tarvitse ottaa ruuan kanssa. Tabletit niellään kokonaisina nesteen kanssa. Älä pureskele tabletteja.

Voinko ajaa autoa Lunixen-valmisteen annostelun jälkeen?

Lunixen voi heikentää kykyä ajaa autoa tai käyttää koneita. Jos tällainen vaikutus ilmenee, älä aja tai käytä koneita.

Minkä ikäiset voivat käyttää Lunixen-valmistetta?

Lunixen on tarkoitettu yli 12-vuotiaille. Valmisteen käyttöä ei suositella alle 12-vuotiaille lapsille, koska sen turvallisuutta ja tehokkuutta alle 12-vuotiailla ei ole testattu.

Voinko käyttää Lunixen-valmistetta yhdessä muiden lääkkeiden kanssa?

Lunixen-valmisteen käyttöä ei suositella, jos käytät muita rauhoittavia lääkevalmisteita. Keskustele lääkärin kanssa ennen kuin otat Lunixen-valmistetta, jos käytät samanaikaisesti muita synteettisiä rauhoittavia lääkkeitä (kuten bentsodiatsepiinejä). Muita yhteisvaikutuksia Lunixen-valmisteen ja muiden lääkevalmisteiden välillä ei tunneta. Kerro lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle, jos parhaillaan otat tai olet äskettäin ottanut tai saatat ottaa muita lääkkeitä.

Voinko käyttää Lunixen-valmistetta raskauden aikana?

Jos olet raskaana tai imetät, epäilet olevasi raskaana tai jos suunnittelet lapsen hankkimista, kysy lääkäriltä tai apteekista neuvoa ennen tämän lääkkeen käyttöä. Koska riittäviä tietoja ei ole olemassa raskauden ja imetyksen aikana tapahtuvien haitallisten vaikutusten estämiseksi, tämän valmisteen käyttöä raskauden ja imetyksen aikana ei suositella.

Unohdin ottaa tabletin aamulla. Pitäisikö minun ottaa kaksinkertainen annos ensi kerralla?

Sinun ei tarvitse ottaa kaksinkertaista annosta korvataksesi unohtamasi annos. Ota seuraava annos normaaliin aikaan.

Olen käyttänyt Lunixen-valmistetta jo jonkin aikaa enkä huomaa muutoksia. Voinko lisätä annosta?

Jos et huomaa parannusta suositellulla annoksella, annosta voidaan suurentaa. Suositeltu annostus on kuitenkin 1 tablettia 3 kertaa päivässä. Unihäiriöihin suositellaan yksi tabletti 1/2 -1 tunti ennen nukkumaanmenoa. Tarvittaessa voidaan ottaa yksi tabletti aikaisemmin illalla. Enimmäisannos on 4 tablettia vuorokaudessa. Jos oireet eivät helpota 2 viikon käytön jälkeen, ota yhteys lääkäriin.

Olen pieni ja kevyt (48 kg), onko suositeltavaa säätää annosta kehon painon mukaan?

Lunixen-valmisteen annostus ei ole riippuvainen kehonpainosta. Suositeltu annos aikuisille, iäkkäille ja yli 12-vuotiaille nuorille on: Lievän hermostuneisuuden helpottamiseen yksi tabletti enintään 3 kertaa päivässä. Unihäiriöiden helpottamiseen: 1 tabletti ½-1 tunti ennen nukkumaanmenoa. Ota tarvittaessa 1 tabletti aikaisemmin illalla. Enimmäisannos on 4 tablettia vuorokaudessa.

Nukahdan nopeasti, mutta herään muutaman tunnin kuluttua, nukunko kauemmin Lunixen-valmisteen avulla?

Lunixen-valmistetta käytetään lievän hermostuneisuuden ja unihäiriöiden helpottamiseen. Jos nukut huonosti, esimerkiksi heräät usein yöllä tai aivan liian aikaisin aamulla, Lunixen on kokeilun arvoinen. Lunixen parantaa unenlaatua ja estää yöheräämisiä.

Käytän muita unilääkkeitä. Voinko käyttää myös Lunixen-valmistetta?

Keskustele lääkärisi tai apteekkihenkilökunnan kanssa, jos parhaillaan käytät, olet äskettäin käyttänyt tai aiot käyttää muita lääkkeitä Lunixen-valmisteen kanssa. Muiden rauhoittavien lääkkeiden (esim. bentsodiatsepiinien) samanaikaista käyttöä ei suositella.

Onko Lunixen viranomaishyväksytty?

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on hyväksynyt Lunixen-valmisteen ja se on luokiteltu kasvirohdosvalmisteeksi. Fimea asettaa sille samat tiukat laatuvaatimukset kuin kaikille muillekin lääkevalmisteille. Fimea arvioi lääkkeiden laatua, turvallisuutta ja tehoa ennen kuin ne rekisteröidään tai hyväksytään myyntiin Suomessa. Lunixen myydään ilman reseptiä apteekeissa ja verkkoapteekeissa.

Voinko olla varma, että Lunixen-valmisteen käyttö on turvallista?

Lunixen on Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean hyväksymä kasvirohdosvalmiste. Tuotannon laadulle asetetaan samat vaatimukset kuin kaikille lääkevalmisteille. Lue pakkausseloste ennen käyttöä.

Kuinka kauan Lunixen on ollut markkinoilla?

Lunixen esiteltiin Suomessa syksyllä 2019, mutta muita tuotteita, joiden vaikuttava aine on sama eli rohtovirmajuuriuute (Valeriana Officinalis L.), on ollut pitkään saatavilla sekä Suomessa että ulkomailla.

Kuinka minun pitäisi säilyttää Lunixen-valmistetta?

Lunixen-valmisteen säilyttämiselle ei ole erityisiä ohjeita, mutta lääke tulee pitää poissa lasten ulottuvilta ja näkyviltä.

Sedix kärsimyskukkakuivauute 200 mg, 28 tabl. Lievittää lieviä henkisen stressin oireita ja helpottaa nukahtamista. Yi 12-vuotiaille. Väliaikaiseen henkiseen stressiin 1-2 tabl. aamulla ja illalla. Nukahtamista helpottamaan 1-2 tabl. illalla ½ tuntia ennen nukkumaanmenoa. Älä käytä, jos olet allerginen valmisteen sisältämälle aineelle eikä yhdessä rauhoittavien lääkkeiden kanssa. Ei suositella raskauden tai imetyksen aikana. Valmisteen vaikutuksen alaisena ei pidä ajaa autoa tai käyttää koneita. Perinteinen kasvirohdosvalmiste, jonka käyttöaiheet perustuvat yksinomaan pitkään käyttökokemukseen. Ilman reseptiä. Varmista valmisteen sopivuus itsellesi apteekista. Markkinoija: Sana Pharma Medical AS, www.sanapharma.fi. Tutustu pakkausselosteeseen. Perustuu valmisteyhteenvetoon 2021-11-19.

Lunixen, rohtovirmajuuriuute 500 mg, 28 tabl. Kasvirohdosvalmiste lievän hermostuneisuuden ja unihäiriöiden helpottamiseen. Yli 12-vuotiaille. Lievän hermostuneisuuden helpottamiseen 1 tabletti enintään 3 kertaa päivässä. Unihäiriöiden helpottamiseen 1 tabletti 30–60 minuuttia ennen nukkumaanmenoa, tarvittaessa toinen annos aiemmin illalla. Enintään 4 tabl./vrk. Ei raskauden tai imetyksen aikana eikä yhdessä rauhoittavien lääkkeiden kanssa. Älä aja autoa tai käytä koneita. Ei akuuttiin hoitoon, paras hoitovaikutus 2-4 viikon käytöllä. Haittavaikutukset: ruoansulatuskanavan häiriöt. Varmista lääkkeen sopivuus itsellesi apteekista. Ilman reseptiä. Tutustu pakkausselosteeseen. Markkinoija: Sana Pharma Medical AS, www.sanapharma.fi. Perustuu valmisteyhteenvetoon 2020-09-10.

Lue pakkausseloste ennen käyttöä.


Lisätietoa: www.fimea.fi

Published on 31 lokakuun, 2019
Last updated on 18 tammikuun, 2022

Nämä sivut ovat tarkoitettu terveydenhuoltohenkilöstölle